Lønn i barnehagesektoren

Lønn på 1-2-3

1. Mer enn 95 prosent av ansatte i private barnehager er omfattet av en tariffavtale som er anbefalt av de ansattes organisasjoner.
  2. Tariffavtalene sikrer ansatte i private barnehager lønns- og arbeidsvilkår på nivå med ordningene for ansatte i kommunale barnehager.
  3. PBLs hovedavtale og hovedtariffavtale omfatter syv av ti ansatte i private barnehager.

Minstelønnssatser etter mellomoppgjøret 2019

Her kan du sammenligne minstelønnssatsene i KS-tariffen og PBL-tariffen.

Stillingene benevnes litt ulikt i de ulike tariffene:

• Assistenter:
    • PBL-tariff: Arbeidstakere uten særskilt krav til utdanning.
    • KS-tariff: Stillinger uten særskilt krav til utdanning.
  • Barnehagelærere:
    • PBL-tariff: Stillinger med krav til høyskoleutdanning uten lederansvar.
    • KS-tariff: Lærere og stillinger med krav om 3-årig U/H-utdanning.
  • Fagarbeidere:
    • PBL-tariff: Fagarbeidere.
    • KS-tariff: Fagarbeiderstillinger/tilsv. fagarbeiderstillinger.

Minstelønnssatser - utvikling over år

Her kan du sammenligne minstelønnssatsene i KS-tariffen og PBL-tariffen fra 2013 og frem til i dag. Du kan velge ansiennitet og stillingstype.

Minstelønnssatsene sier ikke alt om lønnsnivået

• Minstelønnssatsene forteller ikke hele sannheten om det faktiske lønnsnivået i sektoren. Både private og kommunale barnehager kan ha lokale avtaler som regulerer lokale tillegg ut over minstelønnen.
  • Statistisk Sentralbyrå (SSB) oppgir gjennomsnittlig månedslønn til 35.040 kroner i private barnehager og 35.840 kroner i kommunale barnehager (2018-tall). Forskjellen utgjør cirka 2,2 prosent. Disse tallene er ikke justert for forskjeller i ansiennitet og andel ansatte i de ulike stillingstypene.
  • I rapporten Lønnssammenlikning (august 2017) sammenligner Agenda Kaupang grunnlønnen og den totalt utbetalte lønnen til ansatte i kommunale og private barnehager: «Sammenlikningen viser at det er en liten forskjell i gjennomsnittslønnen for ansatte i private og kommunale barnehager. Ansatte i kommunale barnehager har generelt sett noe høyere lønn, men dette gjelder ikke alle stillinger og alle ansienniteter», skriver Agenda Kaupang.
  • Oslo kommune er et eget tariffområde. Dermed omfattes kommunale barnehager i Oslo ikke av KS-tariffen.
  • Det er en myte at ansatte i private barnehager har dårligere lønnsvilkår enn ansatte i kommunale barnehager.
  • Dyktige og engasjerte ansatte er en forutsetning for å kunne tilby et barnehagetilbud med høy kvalitet. Gode lønns- og arbeidsvilkår er en forutsetning for at sektoren skal tiltrekke seg dyktige og engasjerte ansatte.
  • En sektor som i vesentlig grad er offentlig finansiert har et særskilt ansvar for å ha ordnede vilkår for de ansatte.
  • Hvis det finnes private barnehager som ikke kan dokumentere gode lønns- og pensjonsvilkår, bør disse ikke få like høye tilskudd som det store flertallet av barnehager som har dette på plass.